Hoppa till huvudinnehåll
Alla samlingar
Visselblåsning
Visselblåsning
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Vad är visselblåsning?

En visselblåsare är en person som rapporterar (inom den berörda organisationen eller till en extern myndighet) eller avslöjar (för allmänheten) information om felaktigheter som inträffar i ett arbetsrelaterad kontext, hjälper till att förebygga skador och upptäcka hot eller skador mot allmänhetens intressen som annars kan förbli dolda. Det kan till exempel inkludera brott mot mänskliga rättigheter, kriminella handlingar eller allmänt oetiskt beteende.

Skydd av visselblåsaren

En visselblåsare kan inte hållas ansvarig för brott mot sekretess förutsatt att visselblåsaren har rimliga skäl att tro att den rapporterade informationen är sann.

Arbetsgivaren är förbjuden vidta åtgärder för att hindra, försöka hindra eller vedergälla på grund av rapportering mot visselblåsaren, någon som stödjer visselblåsaren, är associerad med visselblåsaren, eller en juridisk enhet som visselblåsaren äger, arbetar för, eller som på annat sätt är associerad med visselblåsaren.

Om du har oro för potentiella felaktigheter på din arbetsplats, kan du diskutera det med din chef, HR eller skyddsombud som första åtgärd.

Hur kan du visselblåsa hos Gigapay?

Vi tar visselblåsning på allvar hos Gigapay. Du kan rapportera under eller utanför Gigapays kontorstid.

Du kan skicka ett e-postmeddelande till whistleblowing@gigapay.co eller ett brev till följande adress för att rapportera en felaktighet:

Gigapay Sweden AB

c/o Visselblåsning (konfidentiellt)

Box 3181

103 63 Stockholm

Anonym rapport

Om du vill förbli anonym, använd en anonym e-postadress eller undvik att dela ditt namn i din rapport.

Om du har valt att rapportera anonymt kommer din identitet att hållas hemlig under uppföljningen av ärendet, såvida vi inte är lagligt skyldiga att avslöja och/eller begära din identitet. Du kommer att informeras om vi behöver avslöja din identitet.

Vem kommer att läsa rapporten?

Gigapays Finance & Operations Coordinator samt Junior Legal Counsel är mottagare av visselblåsarrapporterna. De kommer därför att läsa rapporten och vidta lämpliga åtgärder.

Finance & Operations Coordinator samt Junior Legal Counsel kan informera VD:n, ledningsgruppen för Gigapay och styrelsen för Gigapay Group AB (organisationsnummer: 559240-6747) om rapporterade händelser, i enlighet med lagar och regler om konfidentialitet och dataskydd.

Svarstid

Gigapay kommer att återkoppla till dig inom sju (7) arbetsdagar för att bekräfta mottagandet av rapporten.

Om du har gjort en anonym rapport och din identitet behöver tillkännages, kommer Gigapay att kontakta dig inom sju (7) arbetsdagar för att informera dig om att din identitet behöver tillkännages.

Visselblåsning till en extern myndighet

Du kan visselblåsa till en svensk extern myndighet om du vill. I vissa fall kan det också vara möjligt att visselblåsa till en kompetent myndighet inom Europeiska unionen.

Vänligen kontakta de berörda myndigheterna för att verifiera om ditt ärende kvalificerar för visselblåsning.

Fick du svar på din fråga?