Hoppa till huvudinnehåll
Alla samlingar
Information om moms
Information om moms
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Gigapay är ett svenskt företag, därför:

  • Medför betalningar i Sverige direkta skatter och moms.

  • Internationella betalningar (utanför Sverige) medför inte moms eller omvänd moms.


Om internationella betalningar

Om du äger ett företag utanför Sverige tillämpas omvänd moms eftersom det är köparen (Gigapay), och inte du som säljare av tjänsten (mottagaren), som rapporterar momsen.

Detta innebär att ingen moms dras från din betalning. Därför kommer momsen inte att specificeras eller debiteras för din betalning.


Om betalningar i Sverige

  • För företag

Om du äger ett svenskt företag uppgår momsen du ska betala till 25% utöver din betalning.

  • Väntar på momsregistreringsnummer

Om du har ansökt om ett momsregistreringsnummer men ännu inte fått det, måste du fakturera beloppet inklusive moms eftersom du fortfarande bedriver momspliktig verksamhet.

  • För artister

I Sverige är betalningar till en artist som utför artisktiskt arbete inför en publik generellt momsfria. Detta innebär att moms generellt inte bör läggas till på din faktura till Gigapay när du debiterar för en artists framträdande.

Vissa kunder föredrar dock fortfarande att lägga till moms. Om du är osäker på om du ska debitera moms eller inte, dubbelkolla med din kund innan du skickar din faktura till Gigapay.

  • För privatpersoner

Privatpersoner i Sverige får betalt under status som tillsvidareanställda. Detta innebär att Gigapay deklarerar inkomstskatt och arbetsgivaravgifter för nationella socialförsäkringsändamål från din betalning.

Det belopp som ska dras av i inkomstskatt är 30%. Gigapay kan vanligtvis inte minska den skatt som ska dras av (omständigheter som "jämkning" kan tillämpas). Om du önskar få ett högre belopp dras av, kontakta Gigapays support på support@gigapay.co eller genom att klicka på supportchatten i nedre högra hörnet på app.gigapay.se.

Fick du svar på din fråga?