Jag vill sjukanmäla mig
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Jag vill rapportera sjukskrivning (för svenskar)

Om olyckan har varit framme och du har blivit sjuk eller skadat dig så kan du ha rätt till sjuklön enligt lagen (1991:1047) om sjuklön, förutsatt att vissa krav är uppfyllda. Gigapay ansvarar som arbetsgivare är att följa lagen om sjuklön och betala ut ersättning vid sjukdom i enlighet med lagens föreskrifter.

Du kan ha rätt till sjuklön under de första 14 dagarna under förutsättning att följande villkor uppfylls:

• Du måste vara egenanställd genom Gigapay i Sverige.

• Sjuklön behandlas endast för de dagar och timmar du skulle ha arbetat via Gigapay.

• Du måste ha arbetat oavbrutet i 14 dagar före sjukdomen (kvalificeringsperiod). Detta gäller anställningar kortare än en månad: anställning räknas samman under förutsättning att intervallet mellan två arbetsdagar inte är större än 14 dagar.

• Att det finns underlag på att arbete avtalades innan du blev sjuk, såsom e-post, sms, tidrapporter eller uppdragsavtal.

• Du måste dela ett läkarintyg som bevisar att du var sjuk. Detta måste göras från och med första dagen.

Observera att du inte har rätt till sjuklön om kraven inte är uppfyllda. Gigapay kommer att bedöma från fall till fall om du har rätt till sjuklön eller inte.

Processen steg för steg

Steg 1 - Du bör informera kunden och Gigapay

När du är sjuk ska du informera både kunden och Gigapay om att du inte kommer att kunna arbeta på det schemalagda datumet. Det bör göras så snart som möjligt. Det föredragna sättet att göra detta på är att skicka in formuläret på Gigapays webbplats. Du kan också skicka ett e-postmeddelande till oss på sjukanmalan@gigapay.co.

Steg 2 - Skicka ett läkarintyg

Tillsammans med formuläret måste du skicka ett läkarintyg till Gigapay för att motivera din sjukdom. Detta måste göras från första dagen.

Steg 3 - Verifiering av vilka dagar du var schemalagd att arbeta

Det är nödvändigt att verifiera vilken/vilka dag(ar) du var schemalagd att arbeta eftersom du endast har rätt att få sjuklön för de dagar då du planerade att arbeta. Du kommer att behöva tillhandahålla bevis på vilka dagar du var schemalagd att arbeta. Gigapay kan också kontakta kunden för att verifiera informationen.

Exempel: Du blev sjuk på måndag och var också schemalagd att arbeta på onsdag och fredag.

Om du inte hade några andra schemalagda uppdrag har du inte rätt till någon sjuklön (förutom den dag du var sjuk).

Steg 4 - Skicka in formuläret

Vi har lagt till ett formulär på vår webbplats där du kan lägga till uppgifter om din sjukskrivning. Detta formulär ska skickas in till oss så snart som möjligt. Du hittar formuläret här. Gigapay kan kontakta dig eller kunden för att få mer information.

Observera att kunden alltid är ansvarig för att täcka kostnaderna för sjuklön till användare som utför uppdrag för kunden. Detta inkluderar liknande kostnader i samband med sjuklön inklusive men inte begränsat till rehabiliteringskostnader. Detta innebär att sjuklönen endast betalas ut efter att kunden har betalat summan till Gigapay.

Vill du veta mer?

Du kan läsa mer om dina rättigheter som egenanställd i Sverige på Försäkringskassans webbplats och i våra allmänna villkor.

Du kan också behöva skaffa ditt arbetsgivarintyg. Du kan fylla i detta formulär som hjälper oss att skapa ett arbetsgivarintyg åt dig.

Du kommer att få ett e-postmeddelande när arbetsgivarintyget är klart.

För att skicka in formuläret, vänligen klicka på länken nedan: